25.6. – Technická pomoc – čerpání vody, odstraňování nebezpečných stavů

V sobotu 25. června se kolem druhé hodiny odpolední nad náš okres přihnala mohutná srážková oblačnost. Od té doby začalo poměrně intenzivně pršet a okolo třetí hodiny začala bouře nabírat ještě více na síle. Místy padaly i kroupy. V souvislosti s bouří spadlo velké množství srážek a ještě na velkou plochu. Voda nestačila odtékat a tvořily se velké laguny a jezera a začaly se nebezpečně zvedat hladiny vodních toků, které zaplavovaly pole, silnice a bohužel i lidská obydlí. Nejhorší situace byla v okolí Běšin, Neznašov, Vrhavče, Malé Vísky a Lub.

Naše jednotka řešila zhruba od 16. hodiny do půlnoci 10 zásahů. Čerpali jsme vodu ve střední průmyslové škole, kde byly zatopeny šatny a kotelna, dále jsme odčerpávali vodu v Lubech z rodinných domů, ve Václavské ulici v Klatovech tekla voda z poškozené stoupačky, také byl vytopen sklep cukrárny u Kauflandu.

Do boje s živly jsme nasadili také naší kontejnerovou avii, za jejíž pomoci jsme převáželi pytle s pískem a stavěli jsme protipovodňové bariéry. Ty jsme stavěli v Lubech u jezu, kde se Drnový potok začal vylévat do zahrad a domů. Další místo kam jsme vozili pytle bylo v Lubech u školky a mnoha jiných místech.

Vzhledem k tomu, že voda stále stoupala a podle radaru měla přijít večer další bouře, byla naše jednotka přesunuta do technických služeb, kde jsme spolu s profesionálními kolegy z Klatov a dobrovolnými z Bezděkova připravovali další pytle s pískem. Zde jsme byli až do půlnoci, kdy po odeznění druhé a naštěstí slabší bouřky jsme činnost ukončili, protože pominulo nebezpečí zvedání hladin vodních toků. Poté jsme se vrátili na základnu.

Naše jednotky byly v činnosti zhruba 8 hodin, zásahy jsme prováděli s technikou:

CAS 20 TATRA 815, DA AVIA, KA AVIA, VEA KIA

RubrikyNezařazené